biuro@happygreenlife.pl
Close
Mazurek czekoladowy bez pieczenia

Mazurek czekoladowy bez pieczenia

ciasto bez pieczenia

przepis wegański

Składniki:

Spód:

  • 320 g wegańskich ciastek z kakao 
  • 2 czubate łyżki wegańskiego kremu czekoladowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 130 g rozpuszczonej margaryny wegańskiej

Masa:

  • 200 g czekolady à la mlecznej 
  • 200 ml kremowej śmietanki do gotowania 
  • 2 łyżki mleka (migdałowe lub kokosowe)
  • 1 łyżka margaryny wegańskiej
  • 5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

Dekoracja:

  • Migdały

Przygotowanie:

  1. Kruszymy ciastka, dodajemy krem czekoladowy, kakao i rozpuszczoną margarynę – całość mieszamy.
  2. Przygotowujemy standardową formę do tart – dno i boki formy smarujemy delikatnie margaryną i obsypujemy bułką tartą. Na tak przygotowanej formie wykładamy spód ciasta.
  3. Na gotowym spodzie rozsmarowujemy dżem.
  4. Do miski wsypujemy połamaną na kawałki czekoladę, wlewamy kremową śmietankę, mleko i margarynę – całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia wszystkich składników. Pozostawiamy na 10 minut do wystudzenia. Rozsmarowujemy na warstwie dżemowej.
  5. Dekorujemy migdałami.

Mazurek czekoladowy bez pieczenia

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Pola oznaczone * są wymagane.