Mazurek czekoladowy bez pieczenia
✅ ciasto bez pieczenia
✅ przepis wegański
Składniki:
Spód:
- 320 g wegańskich ciastek z kakao
- 2 czubate łyżki wegańskiego kremu czekoladowego
- 2 łyżeczki kakao
- 130 g rozpuszczonej margaryny wegańskiej
Masa:
- 200 g czekolady à la mlecznej
- 200 ml kremowej śmietanki do gotowania
- 2 łyżki mleka (migdałowe lub kokosowe)
- 1 łyżka margaryny wegańskiej
- 5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Dekoracja:
- Migdały
Przygotowanie:
- Kruszymy ciastka, dodajemy krem czekoladowy, kakao i rozpuszczoną margarynę – całość mieszamy.
- Przygotowujemy standardową formę do tart – dno i boki formy smarujemy delikatnie margaryną i obsypujemy bułką tartą. Na tak przygotowanej formie wykładamy spód ciasta.
- Na gotowym spodzie rozsmarowujemy dżem.
- Do miski wsypujemy połamaną na kawałki czekoladę, wlewamy kremową śmietankę, mleko i margarynę – całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia wszystkich składników. Pozostawiamy na 10 minut do wystudzenia. Rozsmarowujemy na warstwie dżemowej.
- Dekorujemy migdałami.
Dodaj komentarz