Close
Figowy mazurek kajmakowy

Figowy mazurek kajmakowy

ciasto bez pieczenia

przepis wegański

Składniki:

  • 200 g fig suszonych
  • 200 g orzechów (np. nerkowców)
  • 200 g kajmaku wegańskiego
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 15 ml oleju (np. Kujawski)
  • Płatki migdałów – do dekoracji
  • Rodzynki – do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Miksujemy figi suszone z orzechami. (Wcześniej można posiekać figi i orzechy na drobne kawałki).
  2. Dodajemy wiórki kokosowe i olej. Jeszcze raz krótko miksujemy.
  3. Z powstałej masy formujemy spód mazurka. Odstawiamy na 15 minut.
  4. Uformowany spód smarujemy kajmakiem wegańskim.
  5. Górę ciasta dekorujemy płatkami migdałów i rodzynkami.

Figowy mazurek kajmakowy

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Pola oznaczone * są wymagane.