e-mail: elwira.tymczyszyn@gmail.com

Czy w kosmetykach naturalnych znajdują się konserwanty?

Czy w kosmetykach naturalnych znajdują się konserwanty?
Konserwanty od dawna wywołują liczne kontrowersje, wprowadzając jednocześnie wiele niejasności u konsumentów poszukujących zdrowych i bezpiecznych produktów. Przedstawiane są często jako substancje, których za wszelką cenę powinniśmy unikać w kosmetykach. Kto z nas nie słyszał zapewnień, że dana marka oferuje wyłącznie kosmetyki bez konserwantów. Czy kosmetyk naturalny bez konserwantów ma rację bytu? Czy konserwanty w produktach kosmetycznych są szkodliwe? Jeżeli interesują Was odpowiedzi na te pytania, serdecznie zachęcam do lektury.
Czym są konserwanty?

Konserwanty to substancje, których najważniejszym zadaniem jest przedłużenie trwałości kosmetyków. Zapobiegają one rozwojowi bakterii, pleśni i grzybów, gwarantując jednocześnie świeżość i bezpieczeństwo zastosowania produktów pielęgnacyjnych. Bez nich rozwijałyby się gronkowce, paciorkowce i inne bakterie, a kosmetyki zamiast pielęgnować, szkodziłyby nie tylko skórze, ale przede wszystkim naszemu zdrowiu.

Dlaczego w kosmetykach rozwijają się bakterie, grzyby i pleśnie?

Pewne składniki kosmetyków to istny raj dla rozwoju bakterii, grzybów oraz pleśni. Kosmetyki na bazie wody ulegają zepsuciu w trybie niemalże natychmiastowym, o ile nie zastosuje się w nich konserwantów. Podobnie jest z preparatami zawierającymi w składzie cukry czy białka (np. kolagen). Ponadto, użytkując kosmetyki, które wydobywamy z opakowania za pomocą palców, zanieczyszczamy preparaty mikroorganizmami i wszelkimi nieczystościami znajdującymi się na naszej skórze. Zwykle nie widzimy ich gołym okiem i nieświadomie przenosimy je do użytkowanego przez nas kosmetyku, który bez konserwantów, ulega szybkiemu zepsuciu.

Czy istnieją kosmetyki bez konserwantów?

Istnieją kosmetyki, których nie trzeba konserwować, ponieważ nie zawierają one w swym składzie wody, w której najszybciej rozmnażają się bakterie. Tak więc produkty na bazie olejów lub wosków nie potrzebują konserwantów. Można wśród nich wymienić produkty takie jak: peelingi (solne, cukrowe), masełka oraz olejki do ciała. Istnieją marki oferujące kosmetyki bez jakichkolwiek konserwantów, jednak termin ich przydatności wynosi od kilku dni do kilku tygodniu, a warunkiem utrzymania ich świeżości jest obowiązkowe przechowywanie produktów w lodówce.

Konserwanty stosowane w kosmetykach naturalnych mają słabsze działanie?

W kosmetykach naturalnych zastosowanie jakichkolwiek konserwantów ogranicza się do niezbędnego minimum. Mają one na celu zabezpieczenie kosmetyku przez określony, zwykle niedługi czas. Im wyższe stężenie procentowe zastosowanych konserwantów, tym dłuższy termin ważności produktu. W kosmetykach naturalnych stosowane są substancje konserwujące o wiele łagodniejszym dla skóry działaniu niż te, które możemy znaleźć w kosmetykach konwencjonalnych. Łagodniejsze konserwanty nie mają takiej „mocy” jak silne konserwanty chemiczne, jednak są mniej drażniące i uczulające, przez co stały się tak bardzo pożądane przez miłośników zdrowej i świadomej pielęgnacji.

Konserwanty zaaprobowane przez Ecocert:
  • Benzyl alcohol (Alkohol benzylowy) – występujący naturalnie w olejkach eterycznych.
  • Sodium Benzoate (Benzoesan sodu) – występujący naturalnie w: borówkach, cynamonie, goździkach, grzybach, herbacie, jabłkach, jagodach, śliwkach i żurawinie.
  • Potassium Sorbate (Sorbinian potasu) – występujący naturalnie w owocach europejskiej jarzębiny.
  • Citric Acid (Kwas cytrynowy) – występujący naturalnie w: borówkach, czarnych i czerwonych porzeczkach, jagodach, kiwi, malinach, owocach cytrusowych, truskawkach i warzywach.
  • Salicylic Acid (Kwas salicylowy) – występujący naturalnie w korze wierzby, owocach (m.in. jagodach), przyprawach, warzywach, ziołach, a także w liściach słodkiej brzozy, winogron oraz innych roślin.
  • Sorbic Acid (Kwas sorbowy) – występujący naturalnie w owocach europejskiej jarzębiny.
  • Dehydroacetic Acid (Kwas dehydrooctowy) – łagodny konserwant, wyjątkowo efektywny przeciwko grzybom
Inne środki konserwujące stosowane w kosmetykach naturalnych:
  • Alkohole (Ethyl Alcohol – Alkohol etylowy)
  • Ekstrakty (z grejpfruta, z rozmarynu, z kory wierzby)
  • Olejki eteryczne (goździkowy, lawendowy, tymiankowy, z drzewa herbacianego)
  • Witaminy (witamina E oraz jej pochodne: Tocopherol, Tocopheryl acetate; witamina C)
Podsumowanie

Konserwantów nie należy się bać, lecz warto wybierać kosmetyki z konserwantami, których bezpieczeństwo potwierdzają znane organizacje certyfikujące. Idealny konserwant powinien dobrze zabezpieczać kosmetyk przed rozwojem drobnoustrojów, a jego zawartość w kosmetyku powinna zostać ograniczona do niezbędnego minimum. W większości produktów dostępnych na rynku są one niezbędne, w związku z czym ich obecność w składzie produktów pielęgnacyjnych nie powinna nas dziwić. Ważne, aby nie były to konserwanty o drażniących, uczulających i przesuszających skórę właściwościach, które dość często stosowane są w drogeryjnych kosmetykach konwencjonalnych.

Czy sięgając po kosmetyk zwracacie uwagę na rodzaj zastosowanych w nim konserwantów? Jakie konserwanty tolerujecie, a których unikacie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Pola oznaczone * są wymagane.