Chocolate chips cookies – ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechami
Chocolate chips cookies to chrupiące amerykańskie ciasteczka doskonale znane z popularnych filmów i seriali. Choć wywodzą się ze Stanów Zjednoczonych, to pokochali je ludzie na całym świecie. Podobno nie mają sobie równych, a ja się z tym całkowicie zgadzam!
Przepis wegetariański – Tak ♡
Przepis wegański – Tak ♡
Składniki:
150 g mąki
125 g masła
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g czekolady
200 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Miksujemy mąkę, masło, brązowy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia na szybkich obrotach.
- Do zmiksowanej masy dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i pokruszone orzechy włoskie.
- Całość mieszamy na wolnych obrotach.
- Za pomocą łyżki wydzielamy porcje ciasteczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami zachowujemy odstępy równe ich średnicy, ponieważ w piekarniku urosną.
- Ciasteczka pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 ºC, z termoobiegiem. Powinny ładnie się zarumienić. Początkowo będą miękkie, jednak nie należy się tym martwić – gdy wystygną, zrobią się chrupiące.
Dodaj komentarz