Close
Chocolate chips cookies – ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechami

Chocolate chips cookies – ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechami

Chocolate chips cookies to chrupiące amerykańskie ciasteczka doskonale znane z popularnych filmów i seriali. Choć wywodzą się ze Stanów Zjednoczonych, to pokochali je ludzie na całym świecie. Podobno nie mają sobie równych, a ja się z tym całkowicie zgadzam!

Przepis wegetariański – Tak ♡

Przepis wegański – Tak ♡

Składniki:

150 g mąki

125 g masła

3 łyżki brązowego cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g czekolady

200 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Miksujemy mąkę, masło, brązowy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia na szybkich obrotach.
  2. Do zmiksowanej masy dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i pokruszone orzechy włoskie.
  3. Całość mieszamy na wolnych obrotach.
  4. Za pomocą łyżki wydzielamy porcje ciasteczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami zachowujemy odstępy równe ich średnicy, ponieważ w piekarniku urosną.
  5. Ciasteczka pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 ºC, z termoobiegiem. Powinny ładnie się zarumienić. Początkowo będą miękkie, jednak nie należy się tym martwić – gdy wystygną, zrobią się chrupiące.

Smacznego!

Chocolate chips cookies, ciasteczka z kawałkami czekolady

Chocolate chips cookies – ciasteczka z czekoladą i orzechami

Chocolate chips cookies, ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechami

Chocolate chips cookies – ciasteczka z kawałkami czekolady

Chocolate chips cookies – ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Pola oznaczone * są wymagane.